Kersenjam maken
Jam, chutney, marmelade

Kersenjam maken

Kersenjam maken is een heerlijke manier om de smaak van rijpe kersen te bewaren. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat geduld maak je een jam die vol van smaak is en perfect op brood, in yoghurt of bij desserts past. Het voordeel van zelfgemaakte jam is dat je precies weet wat erin zit en je de hoeveelheid suiker en andere smaakmakers naar wens kunt aanpassen. Bovendien ruikt je keuken tijdens het maken van de jam verrukkelijk naar zoete kersen.

Het maken van kersenjam is niet moeilijk, maar het vergt wel wat voorbereiding. De kersen moeten worden gewassen, ontpit en gekookt met suiker en citroensap totdat een mooie dikke jam ontstaat. Dit proces zorgt ervoor dat de natuurlijke pectine in het fruit vrijkomt, waardoor de jam vanzelf indikt. Met een paar handige tips en een goed recept zet je in een paar uur tijd vier potten heerlijke kersenjam op tafel.

klein

Hoe kersenjam maken?

Kersenjam maken begint met rijpe, ontpitte kersen die langzaam worden gekookt met suiker en eventueel een beetje citroensap voor een frisse toets. Door het mengsel in te laten dikken, ontstaat een smeuïge jam met een diepe, volle fruitsmaak. Deze jam is heerlijk op brood, in desserts of als vulling voor gebak.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 130 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan met dikke bodem
  • Glazen jampotten met deksels (4 stuks van ongeveer 250 milliliter)
  • Pollepel
  • Schuimspaan
  • Keukenweegschaal
  • Citruspers
  • Rasp
  • Schone theedoek
  • H2 Hoe maak je kersenjam?

Ingrediënten
  

  • 1.500 gram verse kersen
  • 800 gram kristalsuiker
  • 1 citroen sap en rasp
  • 1 theelepel vanille-extract optioneel

Instructies
 

  • Was de kersen goed onder stromend water en laat ze uitlekken. Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen. Dit kan met een kersenontpitter, maar ook met een mesje. Halveer de kersen of snij ze in kleinere stukjes als je een jam zonder grove stukjes wilt.
  • Doe de kersen in een grote pan en voeg de kristalsuiker toe. Pers de citroen uit en voeg het sap en de rasp toe. Roer alles goed door en laat het mengsel ongeveer een uur staan, zodat de kersen hun sap loslaten. Dit helpt om de suiker goed op te laten lossen en de jam een rijke smaak te geven.
  • Zet de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel langzaam aan de kook. Roer regelmatig en verwijder eventueel schuim met een schuimspaan. Laat de jam ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes koken tot hij dikker wordt. Wil je zeker weten dat de jam de juiste dikte heeft? Doe een klein beetje op een koud bordje en trek er met een lepel doorheen. Blijft het spoor zichtbaar, dan is de jam goed.
  • Steriliseer ondertussen de jampotten door ze in kokend water uit te koken of in de oven op 100 graden Celsius te verwarmen. Giet de hete jam in de warme potten, sluit ze direct af en zet ze vijf minuten ondersteboven. Hierdoor trekt het deksel vacuüm en blijft de jam langer houdbaar.
Trefwoord KErsenjam maken

Hoelang is kersenjam houdbaar?

Als je de jam op de juiste manier in gesteriliseerde potten bewaart, is hij ongeveer een jaar houdbaar op een koele en donkere plek. Een geopende pot bewaar je het beste in de koelkast, waar hij tot vier weken goed blijft. Controleer altijd of er geen schimmel op de jam zit voordat je hem gebruikt.

Vijf variaties en aanpassingen

Minder suiker

Gebruik 600 gram suiker in plaats van 800 gram voor een iets minder zoete jam.

Extra kruiden

Voeg een kaneelstokje of een steranijs toe tijdens het koken voor een warmere smaak.

Met alcohol

Voeg een scheutje kirsch of amaretto toe voor een subtiele likeursmaak.

Mix met ander fruit

Meng de kersen met aardbeien of frambozen voor een fruitige variatie.

Zonder stukjes

Pureer de jam met een staafmixer voor een gladde textuur.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept