Knoflookzout maken is een van de makkelijkste en meest smaakvolle manieren om je gerechten een flinke boost te geven. Dit eenvoudige kruidenmengsel combineert de krachtige, aromatische smaak van knoflook met de subtiele kracht van zout. Of je nu een doorgewinterde kok bent of net begint met experimenteren in de keuken, knoflookzout is een onmisbaar ingrediënt dat altijd van pas komt. Het mooie is: je kunt het heel gemakkelijk zelf maken!
Waarom zou je knoflookzout zelf maken als je het ook in de winkel kunt kopen? Heel simpel: het is goedkoper, gezonder en vooral lekkerder. Geen onnodige toevoegingen of conserveringsmiddelen, alleen pure ingrediënten. Bovendien kun je zelf bepalen hoe sterk de knoflooksmaak is en eventueel andere kruiden toevoegen om je eigen unieke mix te maken. Zelfgemaakt knoflookzout is ideaal voor marinades, soepen, salades en zelfs popcorn.
Hoe knoflookzout maken?
Benodigdheden
- Een vijzel of keukenmachine
- Een bakplaat en bakpapier
- Een oven of een droge plek om het zout te laten drogen
- Een schone, droge pot met goed sluitend deksel
Ingrediënten
- 100 gram grof zeezout of Himalayazout
- 3 tot 4 teentjes knoflook of 1 theelepel knoflookpoeder als je het sneller wilt maken
- Optioneel: 1 theelepel gedroogde peterselie voor extra smaak en kleur
- Optioneel: 1 theelepel zwarte peper voor een pittige touch
Instructies
1. Voorbereiding van de knoflook
- Pel de knoflook en hak de teentjes fijn. Als je een intensere smaak wilt, kun je de knoflook eerst roosteren. Dit doe je door de teentjes in hun schil even in de oven te leggen op 180 graden Celsius gedurende 10 minuten. Hierdoor wordt de knoflook zoeter en minder scherp van smaak. Laat de knoflook daarna afkoelen en pel de schil eraf.
2. Mengen van de ingrediënten
- Meng de gehakte knoflook met het zout. Gebruik een vijzel om de knoflook goed in het zout te wrijven, zodat de smaken mooi vermengen. Als je een keukenmachine hebt, kun je deze ook kort pulseren om alles goed te mengen. Let op dat je niet te lang blendt, want dan wordt het te nat.
3. Drogen van het knoflookzout
- Verspreid het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de oven op 50 graden Celsius en laat het zout langzaam drogen. Dit duurt ongeveer een uur, afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de knoflook. Roer af en toe even door om gelijkmatig drogen te bevorderen. Als je geen oven hebt, kun je het mengsel ook op een droge, luchtige plek laten drogen. Dit kan echter een paar dagen duren.
4. Fijnmalen en bewaren
- Zodra het knoflookzout volledig droog is, kun je het nogmaals vijzelen of kort malen in de keukenmachine om de gewenste structuur te krijgen. Wil je grove stukjes knoflook? Houd het dan wat grover. Wil je een fijn knoflookzout? Blend het dan iets langer. Bewaar het in een schone, droge glazen pot met een goed afsluitbare deksel.
Hoelang is knoflookzout houdbaar?
Zelfgemaakt knoflookzout blijft in een goed afgesloten pot op een droge, donkere plek ongeveer zes maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er geen vocht bij komt, want dan kan het zout klonteren of zelfs bederven. Wil je zeker weten dat het lang goed blijft? Gebruik gedroogde knoflook in plaats van verse knoflook.
Vijf variaties en aanpassingen
Italiaanse mix
Voeg 1 theelepel oregano, basilicum en tijm toe.
Pittige mix
Voeg 1 theelepel chilipoeder of gerookte paprikapoeder toe.
Citrus mix
Voeg de geraspte schil van een halve citroen toe voor een frisse twist.
Umami mix
Voeg 1 theelepel gedroogde paddenstoelenpoeder toe voor een diepe, hartige smaak.
Kruidenmix voor barbecue
Voeg 1 theelepel gerookt paprikapoeder en een snufje komijn toe.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.