Kersen inmaken
Inmaken en wecken

Kersen inmaken

Kersen inmaken is een geweldige manier om langer van deze heerlijke zomervrucht te genieten. Verse kersen hebben maar een korte oogstperiode en bederven snel, maar door ze in te maken kun je ze maandenlang bewaren. Bovendien zijn ingemaakte kersen ontzettend veelzijdig: je kunt ze gebruiken in desserts, bij ijs, in gebak of gewoon zo eten. Dit recept laat zien hoe je zelf kersen kunt inmaken, met een eenvoudige methode die gegarandeerd resultaat oplevert.

Wecken of inmaken klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het zeker niet. Je hebt alleen wat basisbenodigdheden en een beetje geduld nodig. Het proces is vooral een kwestie van de juiste voorbereiding en het volgen van de stappen. Met dit recept maak je vier potten ingemaakte kersen, perfect om uit te delen of zelf van te genieten tijdens de koudere maanden.

klein

Hoe kersen inmaken?

Kersen inmaken zorgt ervoor dat de vruchten langer bewaard blijven en hun volle smaak behouden. Door kersen te conserveren in een zoete siroop, alcohol of azijn, kunnen ze later worden gebruikt in desserts, cocktails of als smaakvolle toevoeging aan hartige gerechten. Dit proces helpt niet alleen om de kersen te bewaren, maar ook om hun smaak te verdiepen en te verrijken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 114 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Kleine pan
  • Schone theedoek
  • Inmaaktrechter (optioneel, maar handig)
  • Pollepel
  • Keukenpapier
  • Grote lepel of schuimspaan
  • Weckketel of grote soeppan voor het steriliseren

Ingrediënten
  

  • 1.500 gram verse kersen bij voorkeur stevig en rijp
  • 500 gram kristalsuiker
  • 750 milliliter water
  • 1 citroen uitgeperst
  • 1 theelepel vanille-extract of een vanillestokje
  • 2 eetlepels kirsch of rum optioneel
  • 4 steriele inmaakpotten van 500 milliliter

Instructies
 

1. Voorbereiding van de kersen

  • Was de kersen goed onder koud stromend water. Verwijder de steeltjes en, als je dat wilt, de pitten met een ontpitter. Kersen met pit blijven steviger, maar pitloze kersen zijn makkelijker te eten. Leg de kersen in een grote kom.

2. Steriliseren van de potten

  • Breng een grote pan met water aan de kook en leg de inmaakpotten en deksels erin. Laat ze 10 minuten koken om bacteriën te doden. Haal de potten eruit met een tang en laat ze omgekeerd drogen op een schone theedoek.

3. Suikerstroop maken

  • Verwarm in een pan het water en de suiker op middelhoog vuur. Roer tot de suiker volledig is opgelost en laat het mengsel een paar minuten zachtjes koken. Voeg het citroensap en vanille-extract toe en laat nog een minuut pruttelen. Wil je een extra smaakdimensie? Voeg dan een scheutje kirsch of rum toe.

4. Potten vullen

  • Vul de steriele potten tot net onder de rand met de schoongemaakte kersen. Giet vervolgens de hete suikerstroop erover tot de kersen helemaal onder staan. Laat ongeveer een centimeter ruimte over aan de bovenkant.
  • Veeg de randen van de potten schoon met een vochtige doek. Sluit de potten direct met de deksels en draai ze stevig vast. Zet ze ondersteboven op een theedoek en laat ze volledig afkoelen. Hierdoor ontstaat een vacuüm, wat helpt bij de houdbaarheid.

5. Wecken (optioneel, voor extra houdbaarheid)

  • Wil je extra zekerheid over de houdbaarheid? Zet de potten in een grote pan of weckketel en vul met water tot de potten bijna onder staan. Breng het water langzaam aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken. Haal de potten voorzichtig uit het water en laat ze volledig afkoelen.
Trefwoord Kersen inmaken

Hoe lang zijn ingemaakte kersen houdbaar?

Als de potten goed vacuüm zijn getrokken en op een koele, donkere plek worden bewaard, blijven ingemaakte kersen minstens één jaar goed. Na openen bewaar je ze in de koelkast en gebruik je ze binnen twee weken.

Vijf variaties en aanpassingen

Met specerijen

Voeg een kaneelstokje, steranijs of kruidnagels toe aan de suikerstroop voor een warmere smaak.

Met honing

Vervang de helft van de suiker door honing voor een zachtere, natuurlijke zoetheid.

Alcoholvrij

Laat de kirsch of rum weg en vervang het door extra citroensap voor een frisse smaak.

Extra zuur

Voeg extra citroenschijfjes toe in de potten voor een friszure touch.

Gekruide likeurkersen

Laat de kersen een paar dagen trekken met een scheutje amaretto of bourbon voor een diepere, volwassen smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept