Appels drogen is een eenvoudige manier om fruit langer houdbaar te maken en een gezonde snack te creëren zonder toevoegingen. Gedroogde appels zijn heerlijk om zo te eten, maar je kunt ze ook gebruiken in muesli, gebak of thee. Zelf appelringen drogen kost weinig moeite en zorgt ervoor dat je geen voedsel verspilt. Bovendien heb je volledige controle over het proces, zonder onnodige suikers of conserveringsmiddelen.
Met slechts een paar appels en wat tijd kun je een voorraadje gedroogde appelschijfjes maken. Je kunt ze in de oven, in een voedseldroger of zelfs aan de lucht laten drogen. In dit recept leer je stap voor stap hoe je zelf appels kunt drogen, welke methodes het beste werken en hoe je ervoor zorgt dat ze hun smaak en structuur behouden.
Hoe appels drogen?
Benodigdheden
- Scherp mes of mandoline
- Snijplank
- Kom voor citroenwater (optioneel)
- Keukenpapier of schone theedoek
- Oven met bakplaat en bakpapier of voedseldroger
- Luchtdichte pot of zakje voor opslag
Ingrediënten
- 1 kilogram appels bij voorkeur stevige rassen zoals Elstar, Jonagold of Granny Smith
- 1 liter water
- 100 milliliter citroensap optioneel, tegen verkleuring
Instructies
- Was de appels grondig onder stromend water en droog ze af met een schone doek. Je kunt ervoor kiezen om de schil eraan te laten of de appels te schillen. De schil bevat veel vezels en geeft extra smaak, maar zonder schil drogen de schijfjes sneller en worden ze iets zachter.
- Snij de appels in dunne schijfjes van ongeveer 3 tot 5 millimeter dik. Gebruik een scherp mes of een mandoline voor gelijkmatige plakjes. Wil je ringetjes? Verwijder dan eerst het klokhuis met een appelboor. Om te voorkomen dat de appelstukjes bruin worden, kun je ze 10 minuten in een mengsel van water en citroensap laten weken. Dep ze daarna droog met keukenpapier.
In de oven
- Verwarm de oven voor op 70 tot 90 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de appelschijfjes in een enkele laag, zonder dat ze elkaar overlappen. Laat ze ongeveer 3 tot 4 uur drogen. Keer ze halverwege om voor een gelijkmatige droging. Hou de ovendeur op een kier om vocht te laten ontsnappen. Controleer na 3 uur hoe droog de schijfjes zijn; ze moeten buigzaam zijn, maar niet vochtig aanvoelen.
In een voedseldroger
- Leg de appelschijfjes in een enkele laag op de droogrekken van de voedseldroger. Stel de temperatuur in op ongeveer 55 tot 60 graden Celsius. Laat de schijfjes 6 tot 8 uur drogen, afhankelijk van de dikte. Controleer ze tussendoor en draai ze eventueel om.
Aan de lucht drogen
- Rijg de appelschijfjes aan een draad en hang ze op een warme, droge plek met voldoende ventilatie. Dit proces kan enkele dagen tot een week duren. Het werkt het beste in de zomer of in een ruimte met een lage luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de schijfjes niet tegen elkaar aan hangen om schimmelvorming te voorkomen.
Hoe lang zijn gedroogde appels houdbaar?
Gedroogde appelschijfjes kunnen tot 6 maanden bewaard worden in een luchtdichte pot of zak, mits ze volledig droog zijn. Bewaar ze op een koele, droge plek, uit de buurt van direct zonlicht. In de koelkast blijven ze nog langer goed, tot wel een jaar. Als je merkt dat ze zacht worden of een muffe geur krijgen, zijn ze niet meer geschikt om te eten.
Vijf variaties en aanpassingen
Kaneel of specerijen toevoegen
Bestrooi de appelschijfjes voor het drogen met kaneel, nootmuskaat of een beetje honing voor extra smaak.
Andere fruitsoorten combineren
Droog samen met de appels ook plakjes peer of banaan voor een mix van gedroogd fruit.
Dikkere of dunnere schijfjes snijden
Dunne plakjes worden knapperiger, terwijl dikkere plakjes wat meer bite hebben.
In suikerwater weken
Voor een zoetere snack kun je de schijfjes kort weken in een mengsel van water en honing of suiker.
Gedroogde appels roosteren
Bak de gedroogde appelschijfjes kort in de oven of een droge koekenpan voor een krokante textuur.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.