Cantharellen inmaken is een heerlijke manier om deze unieke en smaakvolle paddenstoelen langer te bewaren. Het proces is eenvoudig en vraagt niet veel tijd, maar het resultaat is meer dan de moeite waard. Door de cantharellen in te maken, kun je hun rijke, aardse smaak behouden en later gebruiken in allerlei gerechten, van sauzen tot salades. Met een paar basisingrediënten en wat geduld heb je straks een voorraadje om trots op te zijn.
In dit recept laten we je zien hoe je stap voor stap zelf cantharellen kunt inmaken. We beginnen met het verzamelen of kopen van verse cantharellen en eindigen met prachtig gevulde inmaakpotten. Ook geven we je een korte handleiding hoe je zelf cantharellen kunt inmaken en hoe je het proces naar je eigen smaak kunt aanpassen.
Hoe Cantharellen inmaken?
Benodigdheden
- Vier glazen inmaakpotten van ongeveer tweehonderd milliliter per stuk
- Grote pan
- Zeef
- Schone theedoek
- Pollepel
- Tang of handschoenen om hete potten vast te pakken
Ingrediënten
- 900 gram verse cantharellen
- 400 milliliter witte wijnazijn
- 200 milliliter water
- 2 theelepels zout
- 2 eetlepels suiker
- 4 teentjes knoflook gepeld en in plakjes
- 4 laurierblaadjes
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 1 theelepel mosterdzaad
- Verse kruiden naar keuze zoals tijm of rozemarijn
Instructies
1. Voorbereiding van de cantharellen
- Begin met het schoonmaken van de cantharellen. Gebruik een zachte borstel of een stukje keukenpapier om vuil en zand te verwijderen. Was de paddenstoelen niet onder stromend water, want ze kunnen snel water opnemen en hun textuur verliezen. Snij eventuele grote exemplaren in kleinere stukken, zodat ze gelijkmatig in de potten passen.
2. Steriliseren van de potten
- Steriliseer de inmaakpotten om ervoor te zorgen dat je eindresultaat langer houdbaar blijft. Dit doe je door de potten en deksels tien minuten in kokend water te leggen. Haal ze daarna voorzichtig uit het water en laat ze drogen op een schone theedoek.
3. Bereiden van het inmaakvocht
- Breng in een grote pan de witte wijnazijn, het water, zout, suiker, knoflook, laurierblaadjes, zwarte peperkorrels en mosterdzaad aan de kook. Laat het geheel vijf minuten zachtjes doorkoken, zodat de smaken goed kunnen mengen.
4. Blancheren van de cantharellen
- Voeg de schoongemaakte cantharellen toe aan het kokende inmaakvocht. Laat ze ongeveer drie minuten meekoken, zodat ze net gaar worden, maar hun textuur behouden.
5. Potten vullen
- Verdeel de cantharellen met een tang of schuimspaan over de steriele potten. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte overlaat voor het vocht. Giet vervolgens het hete inmaakvocht over de paddenstoelen totdat ze volledig onderstaan. Sluit de potten meteen stevig af.
6. Afkoelen en bewaren
- Zet de afgesloten potten op een schone doek en laat ze volledig afkoelen. Controleer na het afkoelen of de deksels goed vacuüm zijn getrokken. Dit kun je testen door te drukken; als het deksel niet meer klikt, is de pot goed afgesloten.
Hoelang zijn ingemaakte cantharellen houdbaar?
Ingemaakte cantharellen kun je tot zes maanden bewaren op een koele, donkere plek, zoals een voorraadkast. Zorg ervoor dat de potten ongeopend blijven en controleer altijd op tekenen van bederf, zoals een afwijkende geur of schimmel, voordat je de paddenstoelen gebruikt. Eenmaal geopend, kun je ze maximaal een week in de koelkast bewaren.
Vijf variaties en aanpassingen
Extra kruiden
Voeg verse takjes dille, dragon of koriander toe aan het inmaakvocht voor een andere smaakdimensie.
Pittige twist
Voeg een klein rood pepertje of een paar chilivlokken toe aan elke pot voor een subtiele pittigheid.
Andere azijnsoorten
Experimenteer met appelazijn of rijstazijn in plaats van witte wijnazijn voor een mildere of zoetere smaak.
Zoetere variant
Gebruik drie tot vier eetlepels suiker in plaats van twee als je van een zoetere smaak houdt.
Groentemix
Combineer de cantharellen met andere paddenstoelen of groenten, zoals kleine zilveruitjes of wortelstukjes, voor een kleurrijke mix.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.