Abrikozen drogen
Drogen

Abrikozen drogen

Abrikozen drogen is een eenvoudige manier om deze heerlijke vruchten langer te bewaren en een gezonde snack in huis te halen. Of je nu een overvloed aan verse abrikozen hebt of gewoon wilt genieten van de rijke smaak van zelfgedroogde abrikozen, het drogen ervan is een proces dat weinig moeite kost. Gedroogde abrikozen zijn bovendien veelzijdig: je kunt ze gebruiken in gebak, toevoegen aan je ontbijtgranen of gewoon uit het vuistje eten.

Het zelf drogen van abrikozen geeft je volledige controle over het proces. Je bepaalt zelf hoe zoet of droog je de abrikozen wilt hebben, en je hoeft geen conserveermiddelen te gebruiken. In dit recept nemen we je stap voor stap mee in hoe je abrikozen kunt drogen, of je nu een oven, een droogmachine of gewoon de zon wilt gebruiken.

klein

Hoe abrikozen drogen?

Abrikozen drogen is een proces waarbij de vruchten worden geconserveerd door het verwijderen van vocht, terwijl hun natuurlijke zoetheid behouden blijft. Door abrikozen te halveren, de pit te verwijderen en ze te drogen in de zon, oven of droogmachine, ontstaan smakelijke gedroogde vruchten die lang houdbaar zijn en veelzijdig kunnen worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Drogen 12 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 1 Portie
calorieën 289 kcal

Benodigdheden

  • Scherp mesje
  • Snijplank
  • Bakpapier
  • Bakplaat of droogrek
  • Oven, droogmachine of een zonnige plek
  • Eventueel een grote kom voor het weken in citroenwater

Ingrediënten
  

  • Verse abrikozen bij voorkeur rijp, maar niet overrijp
  • Citroensap optioneel, om verkleuring te voorkomen

Instructies
 

1. Voorbereiden van de abrikozen

  • Begin met het grondig wassen van de abrikozen onder stromend water. Dep ze droog met een schone doek. Snij elke abrikoos doormidden en verwijder de pit. Wil je kleinere stukjes? Snij de helften dan nog eens door. Optioneel kun je de abrikozen enkele minuten weken in een mengsel van citroensap en water (verhouding 1 op 1). Dit helpt om de kleur te behouden.

2. Drogen

    Drogen in de oven

    • Verwarm de oven voor op een lage temperatuur, ongeveer 50 tot 60 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de abrikozenhelften erop met de snijkant naar boven. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte tussen de stukken zit voor een goede luchtcirculatie. Laat de abrikozen ongeveer 6 tot 8 uur drogen. Controleer ze regelmatig en draai ze halverwege om.

    Drogen in een droogmachine

    • Plaats de abrikozen op de rekken van de droogmachine, met voldoende ruimte ertussen. Stel de machine in op 55 graden Celsius en laat ze 10 tot 12 uur drogen. Controleer af en toe op de gewenste droogheid.

    Drogen in de zon

    • Voor deze methode heb je een zonnige, droge dag nodig. Leg de abrikozen op een schoon, geventileerd oppervlak zoals een droogrek bedekt met kaasdoek. Bedek ze met een dunne doek om insecten weg te houden. Laat ze 2 tot 3 dagen in de zon liggen, en haal ze ‘s avonds naar binnen om vocht te voorkomen.
    Trefwoord Abrikozen drogen

    Hoe lang zijn gedroogde abrikozen houdbaar?

    Wanneer je gedroogde abrikozen goed hebt bewaard in een luchtdichte verpakking of pot, kunnen ze tot 6 maanden meegaan. Bewaar ze op een koele, donkere plek om de houdbaarheid te verlengen. Voor nog langere opslag kun je ze invriezen; ze blijven dan tot een jaar goed.

    Vijf variaties en aanpassingen

    1. Voeg een vleugje smaak toe door de abrikozen te bestrooien met kaneel of gemberpoeder voor het drogen.
    2. Voor een zoetere snack kun je de abrikozen vooraf weken in een siroop van honing en water.
    3. Wil je abrikozen met een beetje pit? Marineer ze in een mengsel van citroensap en chili voordat je ze droogt.
    4. Experimenteer met andere vruchten, zoals perziken of pruimen, om een mix te maken.
    5. Varieer in de droogtijd om zachtere of krokantere abrikozen te krijgen, afhankelijk van je voorkeur.
    Wilhelmus Hengstmengel

    Wilhelmus Hengstmengel

    Auteur en kok

    Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Rating recept