Druiven inmaken is een fantastische manier om het beste uit het druivenseizoen te halen en deze heerlijke vruchten langer te bewaren. Of je nu een overvloed aan druiven hebt uit je eigen tuin, of dat je een paar bakken hebt meegenomen van de markt, ingemaakte druiven zijn een smaakvolle toevoeging aan je voorraadkast. Ze zijn heerlijk als snack, in salades of als bijgerecht bij een kaasplankje. Het proces is eenvoudig en met een beetje aandacht kun je maandenlang genieten van je zelfgemaakte lekkernij.
Het inmaken van druiven klinkt misschien als iets wat veel tijd en moeite kost, maar dat valt reuze mee. Het belangrijkste is dat je goede kwaliteit druiven kiest en zorgt voor een schoon werkoppervlak. Met een paar basisingrediënten en wat eenvoudige stappen kun je al aan de slag. Hieronder lees je precies hoe je dit aanpakt.
Hoe druiven inmaken?
Benodigdheden
- 4 steriele glazen inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter elk
- Een grote pan
- Schone theedoek
- Pollepel
- Trechter
- Tang of pottenlichter
- Grote kom met ijswater
Ingrediënten
- 2 kilogram druiven bij voorkeur pitloos, zoals witte of blauwe druiven
- 1 liter water
- 500 gram kristalsuiker
- 250 milliliter witte wijnazijn
- 4 kaneelstokjes
- 8 kruidnagels
- 2 theelepels citroenzuur optioneel, voor extra houdbaarheid
Instructies
1. Bereid de druiven voor
- Was de druiven grondig onder koud stromend water en verwijder eventuele steeltjes. Controleer of er geen beschadigde of overrijpe druiven tussen zitten en haal deze eruit. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de smaak van je ingemaakte druiven wordt aangetast.
2. Maak de siroop
- Breng in een grote pan het water, de suiker en de witte wijnazijn aan de kook. Roer regelmatig totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg vervolgens de kaneelstokjes en kruidnagels toe. Laat dit geheel op een zacht vuur ongeveer 10 minuten trekken zodat de smaken goed mengen.
3. Blancheer de druiven
- Vul een grote kom met ijswater en breng in een andere pan water aan de kook. Blancheer de druiven kort, ongeveer 30 seconden, en dompel ze daarna direct onder in het ijswater. Dit helpt om de textuur en kleur van de druiven te behouden.
4. Vul de potten
- Haal de druiven uit het ijswater en laat ze even uitlekken. Vul de steriele potten tot ongeveer 2 centimeter onder de rand met de druiven. Gebruik een trechter om te zorgen dat alles netjes blijft.
5. Voeg de siroop toe
- Giet de warme siroop voorzichtig over de druiven totdat ze volledig onder staan. Zorg dat je een kleine luchtlaag bovenin de pot behoudt. Verwijder eventuele luchtbellen door met een schone lepel langs de binnenkant van de pot te strijken.
6. Sluit de potten af
- Draai de deksels stevig op de potten en zet ze in een grote pan met water dat de potten tot ongeveer driekwart bedekt. Breng het water aan de kook en laat de potten 10 minuten koken. Dit zorgt ervoor dat de inhoud goed vacuüm wordt afgesloten.
7. Laat afkoelen
- Haal de potten voorzichtig uit het water met een tang en laat ze afkoelen op een schone theedoek. Controleer na afkoeling of de deksels goed vacuüm zijn. Dit kun je testen door op het deksel te drukken: als het niet beweegt, is de pot goed afgesloten.
Hoelang zijn ingemaakte druiven houdbaar?
Ingemaakte druiven zijn, mits goed afgesloten en bewaard op een koele, donkere plaats, tot 12 maanden houdbaar. Na opening dien je de pot in de koelkast te bewaren en de inhoud binnen een week te consumeren.
Vijf variaties en aanpassingen
Gebruik kruiden
Voeg steranijs, kardemom of een stukje gember toe voor een extra smaakdimensie.
Andere suikers
Probeer rietsuiker of honing in plaats van kristalsuiker voor een andere smaak.
Alcohol
Voeg een scheutje likeur, zoals Grand Marnier of Amaretto, toe aan de siroop voor een volwassen twist.
Zoutige twist
Maak een hartige variant met een snufje zout en verse tijm of rozemarijn.
Kleurvariatie
Combineer witte en blauwe druiven in dezelfde pot voor een speels en kleurrijk effect.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.