Shiitake bewaren, als je het goed doet, blijven deze heerlijke paddenstoelen niet alleen langer vers, maar ook vol van smaak. Shiitake’s zijn geliefd om hun hartige, bijna vleesachtige smaak en worden wereldwijd in talloze gerechten gebruikt. Maar hoe zorg je ervoor dat je optimaal geniet van deze culinaire pareltjes? Het antwoord ligt in de juiste bewaarmethodes. In deze gids leer je precies hoe je shiitake’s kunt bewaren, zowel rauw als gebakken, in de koelkast, diepvries of zelfs vacuümverpakt. Ook ontdek je hoe je bedorven exemplaren kunt herkennen – want voedselverspilling willen we natuurlijk voorkomen.
Hoe shiitake bewaren?
In de koelkast
Als je shiitake’s vers koopt, wil je ze waarschijnlijk niet meteen allemaal gebruiken. In de koelkast blijven ze enkele dagen goed, mits je ze op de juiste manier bewaart.
- Doe de shiitake’s in een papieren zak en sluit deze losjes af. De papieren zak absorbeert overtollig vocht en voorkomt dat de paddenstoelen te snel bederven.
- Hoewel plastic zakken verleidelijk kunnen zijn, zorgen ze ervoor dat de shiitake’s vochtig blijven en sneller slijmerig worden.
- De groentelade van de koelkast biedt de ideale omstandigheden, omdat deze koeler en vochtiger is dan andere delen van de koelkast. De ideale bewaartemperatuur ligt tussen vier en zeven graden Celsius.
Op deze manier blijven rauwe shiitake’s meestal drie tot vijf dagen goed. Controleer ze regelmatig op tekenen van bederf, zoals een sterke geur, verkleuring of een slijmerige textuur.
Invriezen
Wil je je shiitake’s langer bewaren? Dan is invriezen een uitstekende optie. Shiitake’s kunnen zowel rauw als gebakken worden ingevroren, afhankelijk van hoe je ze later wilt gebruiken.
- Rauw invriezen
Maak de shiitake’s eerst goed schoon met een zachte borstel of keukenpapier. Vermijd het gebruik van water, want dat kan de structuur van de paddenstoelen aantasten. Snijd de shiitake’s in plakjes of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur. Leg ze op een bakplaat in een enkele laag en vries ze in totdat ze hard zijn. Verpak ze daarna in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes. - Gebakken invriezen
Bak de shiitake’s kort in een beetje olie of boter. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze in een diepvrieszak of bakje doet. Door ze eerst te bakken, behouden ze meer smaak na het ontdooien.
Bevroren shiitake’s blijven tot zes maanden goed. Bij het gebruik kun je ze direct aan je gerecht toevoegen zonder eerst te ontdooien.
Vacumeren
Vacumeren is een geweldige manier om shiitake’s langer vers te houden. Door de lucht uit de verpakking te verwijderen, vertraag je het bederfproces aanzienlijk.
- Rauwe shiitake’s vacumeren
Maak de paddenstoelen schoon en plaats ze in een vacumeerzak. Zorg ervoor dat er geen vocht in de zak zit, want dit kan schimmelvorming veroorzaken. - Gebakken shiitake’s vacumeren
Bak de shiitake’s licht en laat ze volledig afkoelen voordat je ze vacumeert. Dit voorkomt dat de zak door condens vochtig wordt.
Vacuüm verpakte shiitake’s blijven in de koelkast tot twee weken goed en in de diepvries zelfs tot een jaar. Het is een handige methode als je van plan bent om je shiitake’s over een langere periode te gebruiken.
Bedorven shiitake herkennen
Het is belangrijk om te weten wanneer shiitake’s niet meer geschikt zijn voor consumptie. Bederf herkennen is gelukkig niet moeilijk als je weet waar je op moet letten:
- Verse shiitake’s hebben een lichtbruine tot donkerbruine kleur. Als je zwarte vlekken of een geelachtige tint ziet, is dit een teken dat ze niet meer goed zijn.
- Shiitake’s die slijmerig of zacht aanvoelen, kun je beter weggooien. Dit wijst vaak op schimmelvorming.
- Een scherpe, zure of muffe geur is een duidelijke indicatie dat de shiitake’s bedorven zijn.
- Als de hoedjes erg verschrompeld zijn, betekent dit dat ze uitgedroogd zijn en hun smaak en textuur verloren hebben.
Tips
- Koop alleen shiitake’s die stevig aanvoelen en een frisse, aardse geur hebben.
- Bewaar ze nooit naast sterk geurende producten zoals uien of knoflook, omdat ze geur kunnen opnemen.
- Gebruik een zachte borstel of keukenpapier om vuil te verwijderen – water kan de smaak en textuur van de paddenstoelen aantasten.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.