Zelf vijgenjam maken is eenvoudiger dan je misschien denkt. Met een paar verse ingrediënten, een beetje geduld en de juiste stappen kun je een heerlijke, zoete jam bereiden die perfect is voor op brood, door yoghurt of als begeleider van kaasplankjes. De rijke smaak van vijgen komt helemaal tot zijn recht in deze jam, en het proces van bereiden is niet alleen leuk, maar ook erg bevredigend.
In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf vijgenjam kunt maken. Of je nu vijgen uit je eigen tuin hebt of verse exemplaren uit de winkel gebruikt, dit recept is een perfecte manier om ze te verwerken. Laten we aan de slag gaan en zorgen dat jouw voorraadkast straks gevuld is met zelfgemaakte potten vijgenjam.
Hoe vijgenjam maken?
Benodigdheden
- Vier glazen jampotten met schroefdeksel (ongeveer 250 milliliter per pot)
- Een grote pan met dikke bodem
- Een houten lepel of roerlepel
- Een staafmixer (optioneel)
- Een schuimspaan
- Een schone theedoek
- Een trechter (optioneel)
Ingrediënten
- Een kilogram verse vijgen gewassen en in stukjes gesneden
- Zeshonderd gram kristalsuiker
- Het sap van één grote citroen ongeveer vijftig milliliter
- Één vanillestokje opengesneden (optioneel)
- Een halve theelepel kaneel optioneel
- Honderd milliliter water
Instructies
1. Bereid de vijgen voor
- Snij de vijgen in kleine stukjes. Je hoeft de schil er niet af te halen, want die wordt tijdens het koken zacht. Controleer wel of er geen harde plekjes of onzuiverheden in de vruchten zitten en verwijder deze.
2. Kook de ingrediënten samen
- Doe de vijgen, suiker, citroensap en het water in een grote pan. Voeg eventueel het vanillestokje en de kaneel toe voor extra smaak. Zet het vuur laag en laat het mengsel rustig opwarmen terwijl je blijft roeren. Zodra de suiker is opgelost, breng je het geheel aan de kook. Laat het ongeveer twintig minuten pruttelen, totdat de vijgen helemaal zacht zijn.
3. Mix de jam (optioneel)
- Als je een gladde jam wilt, kun je de staafmixer gebruiken om de vijgen fijn te pureren. Voor een jam met stukjes vijg sla je deze stap over. Blijf de jam nog vijf tot tien minuten koken, totdat hij begint in te dikken.
4. Test de consistentie
- Om te controleren of de jam klaar is, doe je een druppeltje op een koud bordje (dat je even in de koelkast hebt gelegd). Trek met je vinger door de jam; als deze niet meer samenloopt, is hij dik genoeg. Zo niet, kook hem nog een paar minuten langer.
5. Vul de potten
- Haal de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje, als je dat hebt gebruikt. Steriliseer ondertussen de jampotten door ze in kokend water te leggen of goed schoon te maken met kokend water. Vul de potten met de hete jam, laat een halve centimeter ruimte aan de bovenkant over en sluit ze meteen goed af.
6. Laat de potten afkoelen
- Zet de gevulde potten ondersteboven en laat ze een kwartier staan. Dit helpt bij het creëren van een vacuüm. Draai ze daarna weer om en laat ze volledig afkoelen op een koele, donkere plek.
Hoe lang is vijgenjam houdbaar?
Zelfgemaakte vijgenjam is ongeveer zes tot twaalf maanden houdbaar als je de potten goed steriliseert en luchtdicht afsluit. Bewaar ze op een donkere, koele plaats, zoals een voorraadkast. Na openen kun je de jam het beste in de koelkast bewaren en binnen drie weken opmaken.
Vijf variaties en aanpassingen
Met sinaasappel
Vervang het citroensap door het sap van een sinaasappel voor een mildere, fruitige smaak.
Met een vleugje alcohol
Voeg een eetlepel rum of port toe aan het einde van het kookproces voor een luxueuze touch.
Chiazaad voor extra structuur
Meng twee eetlepels chiazaad door de jam vlak voordat je de potten vult. Dit geeft een natuurlijke binding en een extra bite.
Kruidige variant
Voeg een steranijs en een paar kruidnagels toe tijdens het koken voor een kruidige winterse versie.
Lager suikergehalte
Gebruik driehonderd gram suiker in plaats van zeshonderd en voeg een geleermiddel toe om toch een stevige jam te krijgen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.