Komkommer inleggen is een heerlijke en eenvoudige manier om verse komkommers te bewaren en een smaakvolle toevoeging te maken aan allerlei gerechten. Of je nu je eigen oogst wilt gebruiken of een overvloed aan komkommers uit de winkel hebt, dit recept helpt je op weg om zelf ingelegde komkommers te maken. In dit recept laten we zien hoe je plakjes komkommer inlegt en hoe je vier potten volmaakt met deze frisse lekkernij.
Hoe komkommer inleggen?
Benodigdheden
- Vier glazen inmaakpotten van ongeveer driehonderd milliliter per stuk
- Een grote pan
- Een houten of plastic lepel
- Een scherp mes of mandoline
- Snijplank
- Een kom
- Een pollepel
Ingrediënten
- 2 tot 3 middelgrote komkommers
- 600 milliliter witte azijn
- 200 milliliter water
- 250 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels zout
- 2 theelepels mosterdzaad
- 2 theelepels dillezaad
- 2 laurierblaadjes
- 2 teentjes knoflook geplet
- 0,5 theelepel zwarte peperkorrels
Instructies
1. Voorbereiding van de komkommers
- Was de komkommers grondig onder koud water en dep ze droog met een schone theedoek. Snij de uiteinden eraf en snijd de komkommers vervolgens in dunne plakjes. Gebruik hiervoor een scherp mes of een mandoline voor gelijkmatige plakjes.
2. Zout toevoegen
- Doe de plakjes komkommer in een grote kom en bestrooi ze met het zout. Meng goed door zodat alle plakjes bedekt zijn. Laat dit minimaal een uur staan. Het zout trekt het overtollige vocht uit de komkommers, wat zorgt voor een betere textuur. Na een uur giet je het vocht weg en spoel je de plakjes kort af onder koud water. Laat ze goed uitlekken.
3. Het maken van de inmaakoplossing
- Doe de witte azijn, het water, de suiker, het mosterdzaad, dillezaad, laurierblaadjes, knoflook en peperkorrels in een grote pan. Breng dit mengsel langzaam aan de kook terwijl je roert, totdat de suiker volledig is opgelost. Laat het daarna op laag vuur nog vijf minuten zachtjes koken om de smaken goed te laten mengen.
4. Potten steriliseren
- Terwijl de inmaakoplossing afkoelt, steriliseer je de glazen potten en deksels. Dit kun je doen door ze tien minuten in kokend water onder te dompelen. Haal ze daarna met een tang uit het water en laat ze ondersteboven drogen op een schone theedoek.
5. Komkommer inleggen in de potten
- Verdeel de plakjes komkommer over de vier potten. Zorg dat de potten goed gevuld zijn, maar laat een klein beetje ruimte aan de bovenkant. Giet vervolgens de warme inmaakoplossing over de komkommers totdat ze volledig onder staan. Sluit de potten stevig af.
6. Afkoelen en bewaren
- Laat de potten volledig afkoelen op kamertemperatuur voordat je ze in de koelkast zet. Geef de komkommers minimaal 24 uur de tijd om de smaken goed te laten intrekken. Hoe langer je wacht, hoe beter de smaak wordt.
Hoe lang is ingelegde komkommer houdbaar?
Ingelegde komkommers zijn, mits correct bereid en bewaard, ongeveer drie maanden houdbaar. Bewaar de gesloten potten op een koele, donkere plek, zoals een voorraadkast. Na opening zijn de komkommers ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast. Zorg ervoor dat de komkommers altijd onder de inmaakoplossing staan om bederf te voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Pittige ingelegde komkommers
Voeg een halve theelepel chilivlokken toe aan de inmaakoplossing voor een pittige twist.
Zoetere smaak
Verhoog de hoeveelheid suiker tot driehonderd gram als je van zoetere ingelegde komkommer houdt.
Frisse citroensmaak
Voeg schijfjes citroen toe aan de potten voor een frisse citrustoets.
Kruiden aanpassen
Experimenteer met andere kruiden zoals korianderzaad of venkelzaad voor een unieke smaak.
Hele komkommers inleggen
In plaats van plakjes kun je ook kleine hele komkommers inleggen. Pas dan de hoeveelheid inmaakoplossing aan en zorg dat de komkommers goed onder staan.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.